19 Eylül 2008 Cuma

baharatların kullanıldığı yerler

: Baharatlar ve Kullanıldığı Yerler
egem
03-09-2005, 06:03 PM
merhaba arkadaslar..
marketten taze zencefil aldim. bazi tavuk yemeklerine kullanilmasi disinda nasil kullanabilecegimi bilmiyorum. paylasacaginiz tarifler varsa cok sevinirim.
birde zencefili nasil koruyabilirim??
sevgiler..

hanife
pinut
03-09-2005, 08:29 PM
Merhaba ben zencefili et yemeklerimde de kullaniyorum. Burada benim hindistanli arkadaslarim var onlar taze zencefili ezerek kavanozun icinde buzdolabinda sakliyorlar. Cok ince dograyarak kullanabildigin gibi ezilmis olarakta kullanabilirsin.
pistol
03-09-2005, 08:48 PM
Butun et ve tavuk yemeklerinde kullanilabiliyor. Ayrica kek, kurabiye ve meyva ile yapilan (mesela armut) tatlilarda da kullaniliyor. Bu sitede de pek cok zencefilli tarif var, anasayfadaki arama butonuyla tariflere ulasabilirsiniz. Ben simdiye kadar toz seklinde olani kullandim. Gecenlerde Foodchannel'da gordum, tazesinin sadece kullanacagimiz kisminin kabugunu soyup rendeledikten sonra kalani buzlukta saklayabilirmisiz.
egem
03-09-2005, 10:24 PM
tesekkurler arkadaslar verdiginiz cevaplar icin..
ben kek ve kurabiyelere kullaniyorum. ama yemekde hic denememistim. buzlukda saklanmasi guzel. ama butun olarak saklarsak kullanacagimiz kismi nasil cozdurecegiz??
sevgiler..

hanife
pistol
03-09-2005, 10:40 PM
Cozuldukten sonra tekrar dondurmanin sakincali olup olmadigini bilmiyorum, ama sakinca olmasa gerek. Isterseniz kokleri kullanacaginiz buyuklukte dilimlere ayirip strec filmle sarip ya da kucuk buzdolabi posetlerine koyup buzluga koyabilirsiniz. Ayni olay rendelenmis zencefil icin de uygulanabilir. (Bebek mamalarinin bulundugu kucuk cam kavanozlar da bu isler icin uygun).
betul
03-09-2005, 10:45 PM
Zencefili kuma gomerek saklayabilirsiniz.Aynen evdeki herhangibi bir cicek gibi saksiyi ustu kuruyup kucuk catlaklar olusunca sulayin.Gerektiginde cikarip kesin,geri kalani tekrar gomun.Yazin yapraklaniyor, pencere onunde guzel bir de goruntu olusturuyor.Dekoratif cam bir kabi [kadeh bardak gibi ]tavsiye ederim..
Baharat
04-04-2005, 11:08 PM
arkadaslar bu 7 türlü baharatla 5 türlü baharat ayni seymi? ben almanyadaki marketlerde sadece 7 türlü bulabildim,aslinda sunu sormak istiyorum 5 türlü baharat gecen tariflerde 7 türlüsünü kullansam ayni lezzet olurmu?(ve bu karisimlarda hangi baharatlar var ?)yardimci olursaniz sevinirim
pearl1453
07-31-2005, 04:42 PM
merhaba arkadaşlar
geçen gün yabancı bir kanalda yemek tarifi veriyorlardı rose marinn diye kekiğe benzer bir ot veya baharat koydu yemeğe bu şeyin türkçe hangi baharata karşılık geldiğini bilen var mı?
DerindeniZ
07-31-2005, 05:16 PM
Merhaba Pearl
Herhalde Rosemary demek istedin, Almancasi Rosmarin diye yaziliyor sanirim. Turkcesi biberiye oluyor, her ihtimale karsi resmini asagidaki adresten gorebilirsin.
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/generic_frame.html?spice_photo.html
Nedense verdigim link tam sayfaya gitmiyor, sayfayi actiktan sonra find'a Rosemary yazabilirsin yada 'R' harfinde bulabilirsin.
hatun
08-03-2005, 09:38 PM
Asagidaki link Inglizce ama bayagi bir aciklama var, bakmak isterseniz. Hos kokulu bir bitki.

http://www.gardenguides.com/herbs/rosemary.htm

Kolay gelsin,
H
yelda
08-04-2005, 11:24 AM
sevgili pearl türkçesi biberiye olan bu bitkiyi kuru veya taze olarak et yemeklerimde makarna soslarımda marine ettiğim et ve tavuklarda kullanıyorum..hoş bir koku ve lezzet veriyor..
*zerrin*
08-09-2005, 02:58 PM
merhaba pearl;
Latincesi Rosmarinus officinalis olarak geçer bu bitkinin.Akdenize özgü daha çok kuş dili veya biberiye adıyla bilinir.Odun dışı orman ürünlerindendir.Benim elimdeki kaynak,halsizlik, selülit, astım,mide spazmı, cilt kırışıklıkları gibi rahatsızlıklara da iyi geldiğini söylüyor. Sanırım arada yemeklerimizde kullanmamızda fayda var:)
aysenur
08-10-2005, 07:44 PM
Asagidaki linkte resimli biberiye yani rosemary ninde oldugu bir resimli turkce sozluk var, isinize yarayabilir.
HOscakalin

http://www.kekevi.com/baharat.html
gulsum
08-11-2005, 10:45 PM
ben rosemary'yi kurutuyorum o sekilde kullaniyorum

yogurtlu tavuk tarifinne katiyorum cok guzel oluyor

sevgilerimle
MASAL1
09-16-2005, 09:14 AM
herkese günaydın,
dün bir tarifte kakule isimli bir malzeme gördüm.
nedir ve nerede bulabilirim?
nesev
09-16-2005, 12:28 PM
Sevgili MASAL1
kakule bir baharattır, iki şekilde satılır, antep fıstığı boyunda bir kabuk içinde tohumları kullanılır, ya da toz haline getirilmiş olarak bütün baharatçılarda bulabilirsin.
Sevgi ve dostlukla....
MASAL1
09-16-2005, 01:03 PM
ben kakuleyi kurabiye tarifinde gördüm.
peki sence kakuleyi kurabiyede toz halini mi kullanmam gerekir, sen daha önce kullandın mı?
suyesili
10-03-2005, 10:26 PM
merhaba evet kakuleyi toz halinde kullanmali ama fazla koyulursa aromasi ve keskin tadi fazlaca hissedilebilinir almanlar daha cok corek,ekmek vb.,araplar ise etli,tavuklu yemeklerde ve ozelliklede arap kahvesine hatta Turk kahesin bile kouyorlar. yemeklere butun olarak,kahveye cekilmis olarak.hazmi kolaylastirdigi soylenir
guler
10-04-2005, 09:22 AM
Ben de kakuleyi, tarcinli yaptigimiz turta, kek gibi seylerin icine katiyorum, bir kac tane tohumu döverek tarcinla karistirip. Deneyin, harika oluyor.
kedicik
11-14-2005, 07:33 PM
Merhabalar,
Forumda pek çok tarifte muskat ismine rastlayınca eşime bir parça muskat almasını söylemiştim. Ama doğrusu ya toz bir baharat getirecek diye beklerken kabuklu kuruyemiş gibi bir malzeme ile geldi :lol: Şimdi bunu nasıl kullanabileceğimi hiç bilmiyorum, havada mı dövülür, kabuğu soyulur mu :?
hatice0771
11-14-2005, 10:15 PM
bir bıçakla çentik açıyorsun.orayı bıçakla kazıyorsun.öyle kazıyarak toz halinde kullanıyorsun.ayrıca eskiden büyüklerimiz bebeklere gaz çıkarsın diye süte katıp verirlermiş,böylede özelligi var. :D :D
11-14-2005, 11:04 PM
Yemeklere rendenin kucuk yeriyle rendeleyerek kullana bilirsin, ama fazla koymaman gerekir..
edos
11-14-2005, 11:39 PM
kedicik gaz ilaclari cozum getirmeyince hangi devirde olursan ol bu gidisle muskat kullanilacak gibi ben iki kizimida onunla buyuttum diyebilirim.
bu arada daha cok besamel sosa eklendigini biliyorum
kedicik
11-15-2005, 04:14 PM
Bu ara özellikle değişik baharatlara takmış durumdayım, hiç bilmediğim kullanmadığım baharatları tanıyorum sayenizdi.Dün muskatı aldım (gerçi daha kullanmadım, tarif bakıyorum kullanmak için) bugün de iran safranı ve haşhaş aldım.Aldım almasına ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum tabii :lol: Safran tel tel halde, bunu dövüp toz haline mi getirmek lazım acaba?Pilav dışında nerede kullanabilirim?Haşhaş için de iki çeşiti varmış, toz olanı içine, dövülmemiş mavi renkli olanı üstüne serpebilirsin dedi satıcı bayan.Kurabiyelerde kullanılabilir herhalde değil mi? Tavsiye ve yorumlarınızı bekliyorum, selamlar, iyi akşamlar herkese
Şeyda
11-15-2005, 04:47 PM
Haşhaş tohumu kurabiye ye güzel oluyor. Poaça börek üstüne de koyuyorum bazen. Çıtır çıtır bişi. Safranı denemedim ama pilavda kullanlıdığında sarı renk veriyor galiba
taha
11-15-2005, 05:21 PM
merhaba kedicik.safrani öylece kullanabilirsin.pilava tatini ve rengini verecektir.safrani tavuk yemeklerinde,hint ve cin yemeklerinde de kullanabilirsin.hashasi ekmeklerde,pogacalarda,keklerde,cöreklerde hem üstüne hem de icine kullanabilirsin.birde hashasin cekilip macun gibi olani var.buna sivigay,seker ve süt ekleyip aciyoruz.bunuda cöreklerde,böreklerde hatta acmalarda kullanabilirsin.
olricaysel
11-15-2005, 06:50 PM
safran bir de zerde tatlısı yapılırken kullanılıyor.
kedicik
11-15-2005, 10:16 PM
sanıyorum benim aldığım haşhaş tohumu değil, dövülmüş haşhaş. Mavi mavi olanlar haşhaş tohumu sanırım. Dövülmüş haşhaşı da kurabiyelerde falan kullanabilir miyim acaba?
11-15-2005, 11:27 PM
sanıyorum benim aldığım haşhaş tohumu değil, dövülmüş haşhaş. Mavi mavi olanlar haşhaş tohumu sanırım. Dövülmüş haşhaşı da kurabiyelerde falan kullanabilir miyim acaba?kayın validem ezilmiş haşhaşın içliköfte ve kömbe denilen yöresel bir yemeğini yapıyorlar .mavi haşhaş hiç görmedim ama benim gördüklerim sarıı ve siyahtı.dövülmüş haşhaş hafif macun kıvamında oluyor.ama alışık olmayanlar için biraz ağır bir yiyecek
ipeko
11-22-2005, 02:48 PM
merhaba arkadaşlar,

Baharatlar konusunda oldukça hevesliyim. Çok severim ama yemeklerde mükemmel sonuç alabilmek için nerede nasıl kullanılacakları konusundaçok bilgim yok. Mesela geçen gün dolma tariflerinde bir arkadaş içine kişniş koyduğu söylemiş. hemen satın aldım biraz kullandım ama kalanı nasıl ve nerede kullanabilirim?. Bunun gibi daha bir çok değişik ve önemli tadlar yaratan baharatlar var....Yardımcı olur musunuz. lütfen...
kedicik
11-22-2005, 03:42 PM
ipeko, ben kişinişi dolmadan başka falafele (nohut köftesi) ekliyorum, bir de bazen et yemeklerine ekliyorum, et soteye mesela.Ama baharat kullanımı damak tadına da bağlı tabii tadını seviyorsan benzer yemeklerde deneyebilirsin
ipeko
11-22-2005, 04:55 PM
kedicik çok teşekkürler. alışveriş ettiğim baharatçıya da sordum. Bayanlar genelde hamur işlerine koyuyorlar kişnişi dedi.. bilgin var mıdır..
nurmus
12-02-2005, 01:53 PM
Arkadaşlar kömbe baharatı varmış, 6-7 çeşit baharatın karışımından oluşan. güneydoğu anadoluda kömbe denilen bir kurabiyede kullanılıyormuş. Bu tarifi bilen ve Ankarada bu baharatı bulabileceğim yerler varmı ben birkaç aktarda bulamadım. yardım ederseniz sevinirim.
creamy
12-03-2005, 10:04 AM
Arkadaşlar kuru kişnişi kısır, mercimek köftesi, içli köfte gibi bulgurlu yemeklere koyabilirsiniz, Özellikle kısırda çok lezzetli oluyor.
balsu
12-20-2005, 11:30 PM
Arkadaşlar kakula bizim bildiğmiz,çay demlerken çayla beraber demliğe 3 _ 4 tanesi azezilip atılır ve çaya şok nefis tat verir.DEneyin bidaha bırakamazsınız.
akdeniz
12-21-2005, 11:21 AM
Sevgili Balsu,dediğin gibi çayda kakule kullanımı çok hoş oluyor.
Özbek bir arkadaşımdan öğrendim kakule kullanmayı,onlar ''HEL'' olarak adlandırıyorlar.
Özbek pilavıyla beraber,çok az siyah çay ve kakule konularak demlenmiş açık sarı renkli,özel kulpsuz fincanda ikram edilen çayı içiyorlar.Hazmettirici ve zeka açıcı özelliği olduğundan bahsetmişlerdi.


Bende öyle yapıyorum artık,onlar kadar açık demlemiyorum ama bildiğimiz gibi seylan çayı ve bergamut aromalı çay karışımını demliğe koyup 2-3 tane bütün kakule yi az çıtlatarak ekliyorum ve demliyorum.Gerçekten çok hoş aromalı bir çay oluyor.Bazen bir parça kabuk tarçın kattığım da oluyor :)
creamy
12-21-2005, 10:59 PM
Arkadaşlar kakule kesinlikle kurabiyelerde ve türk kahveisnde çok kullanılıyor. Bizim evde kakule yoksa türk kahvesi içilmez. O kadar severiz yani kakuleyi. Ama tadı çok keskindir ve bazıları beğenmez. O yüzden neye katacaksanız az miktarlarda katın ve deneyin derim ben önce. Ama ben kakule olmadan kahve içtiğimi düşünemiyorumm
dagdelen
12-23-2005, 08:45 AM
arkadaşlar kakule mide spazmına,mide üşütmelerinede ve gaz giderici özelliğide olduğunu biliyormuydunuz
süpürge
01-06-2006, 09:54 PM
bende köri nin nerelerde kullanıldığını merak ediyorum bunla ilgili bilgisi ve tarifleri olan arkadaşlar varsa ve paylaşırsa sevinirim selamlar
sabahim
01-07-2006, 12:55 PM
Arkadaşlar harikasınız.Bende yılbaşından birgün önce kişniş,toz zencefil, kurutulmuş fesleğen ve haşhaş almıştım,şu mavi olanlardan..Forumda bunlarla ilgili bilgi isteyecektim.Ama kısmet olmadı.Yeniyıiı hastanede karşıladık.Forumada daha şimdi girebildim.Bu konuyu görünce çok sevindim.Teşekkürler.
imported_nazife
01-18-2006, 01:39 PM
merhaba arkadaşlar, bir arkadaşım bayağı defne yaprağı verdi bana, bunu nasıl değerlendirebilirim, nerelerde kullanabilirim, bilgilendirirseniz sevinirim, teşekkürler.
M.C.
01-18-2006, 01:44 PM
Defne yaprağı et ve balıklarda kullanılıyor diye biliyorum Nazife, yalnız abartma, birer tane atılıyor tencereye, pişince alıyorsun içinden.
imported_nazife
01-18-2006, 01:56 PM
teşekkür ediyorum canım, birde unun küflenmemesi için kullanıldığını duymuştum.
M.C.
01-18-2006, 01:59 PM
Biberiye, kekik ve defne etin sindirilmesini kolaylaştırıyor. Galiba domatesli soslara da ekleniyor defne.

Forumda okumuştum ben de pirince tuz, una defne yaprağı diye ama unu serin yerde tutmazsanız böceklenmese bile tadının acılaşacağını zannediyorum.
balca
01-19-2006, 10:19 AM
Baharat çeşitlerini çok fazla bilmemekle birlikte bildiklerimide kullanmayı çok severim. Nede olsa baharatların yemeklere vs.. kattığı tatlar harika. Onlarsız olmaz...

Yeni bahar ve kori baharatını hiç kullanmadım. Hangi yemeklerde kullanılıyor? Bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Başka bildiğiniz değişik baharatlar varsa yazarsanız çok sevirinim.

İnş. bana yardımcı olan biri çıkar.
Selamün aleyküm.
M.C.
01-19-2006, 12:29 PM
Hoşgeldin Balca,
Yenibahar zeytinyağlı dolmalara (çok az da tarçın), köri de tavuklu yemeklere kullanılıyor diye biliyorum. Fakat ille de bu şekilde kullanırsın diye katı bir kural yok, deneye deneye damak tadına uygun olanları tutturursun. Muskat rendesinin patates püresine ayrı bir lezzet kattığı söylenir, kekik et yemeklerinin vazgeçilmezidir, ilk etapta aklıma gelenler bunlar, arkadaşların önceki sayfalarda yazdığı öneriler de çok yararlı.
esramng
01-20-2006, 02:20 PM
arkadaşlar evde fazla miktarda nar çiçeği, lavanta ve kurumuş ısırgan otu var.bunları nasıl değerlendirebileceğim hakkında yorumlarınızı bekliyorum.
montanayogo
01-21-2006, 11:46 AM
Ben yenibaharı zeytinyağlı dolmaya ve kıymalı makarna sosuna katıyorum..değişik bir lezzet veriyor.denemedim henüz ama köfteye de yakışacağını düşünüyorum.
bakarca
01-22-2006, 06:07 PM
Defne yapragi cayda da cok guzel gidiyor. Caydanlik boyutuna gore bir-iki yaprak atmak yeterli sanirim.
ipeko
01-25-2006, 11:32 AM
Bende duydum ki kurutulmuş ayva yaprağı çay gibi kaynatılıp içildiğinde karın ve basendeki yağları eritiyormuş. Pişirme tekniğini tam olarak öğrenirim.
edaöcal
02-02-2006, 11:12 PM
merhabalar;
muskat,zerdaçal,tarhun,kakule ve kişniş nerelerde kullanılıyo?tavsiyeleriniz neler? :P
nese7
02-03-2006, 01:09 AM
Zencefil (ginger) soguk alginligina iyi gelir diye duymustum. Ben bogazim sisip agridigi zaman balla karistirip yiyorum, iyi geliyor.

Ayrica tatlilarda iyi gidiyor, mesela havuclu kek, ayva tatlisi, kurabiye gibi. Ozellikle Cin mutfaginda her seyin icine katiyorlar ama ben tatli disinda alisamadim.
nese7
02-03-2006, 01:14 AM
Defne yapragi kirmizi etin kokusunu almakta cok faydali oluyor. Ozellikle firin veya haslama yemeklerinde, bir-iki yaprak yetiyor. Pisince cikarip atmayi unutmayin.

Kori en iyi kavurmali tavuk yemeklerine yakisiyor (sote veya Cin usulu).

Biberiye, kekik kullandiginiz her yerde kullanilabilir.

Yenibahari annem kofteye koyar.

Kakule (cardamom) ABD'deki Arap lokantalarinda caya koyuyorlar, onlarda yaygin sanirim.

Taze kisnis (coriander) Meksika ve hint mutfaginda cok yaygin. Bizim maydanoz gibi her yemege maydonoz oluyor :-)

Faydali bir site
http://www.bahce.biz/bitki/baharat/baharatlar/kisnis.htm

Hashas (kucuk mavi renkte olani) burda en cok kek cinsi yiyeceklere konuyor.
nese7
02-03-2006, 01:23 AM
esramng, lavantanin yiyeceklerde kullanildigini hic duymadim. kucuk bez torbalarda camasirlarinin arasina koyarak guzel bir koku saglamakta kullanabilirsin belki.

isirganotu direk yeniyor, ispanak gibi. annem tazesini toplayip pisirirdi. hatta burda da pazarda satiliyor ve cok faydali oldugunu soyluyorlardi. pisince isirganligi kalmiyormus :-)
esramng
02-03-2006, 08:50 PM
evet yendiğini biliyorum hatta tadı bence çok hoş ama bendeki kurutulmuşu ve nasıl yapılır bilmiyorum.eğer senin bir bilgin varsa paylaşabilirmisin?
nese7
02-25-2006, 04:54 PM
Isirganotunun kurusu nasil pisirilir bilmiyorum. Internetten biraz arastirdim (Ingilizcesi nettle veya stinging nettle). Faydalari saymakla bitmiyor anlasilan :-) Kurusuyla sadece cay ve corba yapildigini bulabildim. Cayi bildigimiz cay gibi demleniyormus. Corbada ise once suda kuru isirgan 1-2 saat kaynatiliyor, sonra icinden isirganlar cikarilip bu su corba yapiminda kullaniliyor. Hatta isirganotunu kaynattigin bu suyun saclara ve cilde cok iyi geldigini okudum.
Belki sen de elindeki kuru isirganlari bu sekilde degerlendirebilirsin.
nural
02-25-2006, 05:11 PM
sevgili arkadaşlar anasonu hamur işlerinde tohum olarakmı öğütülerkmi
kullanılyor yazarmısınız? teşekkür ediyorum
Kitchen Bird
02-25-2006, 09:34 PM
Sevgili Nural,
Anason hamur islerine ogutulerek katilir,ayni mahlep gibi.
G KARAHAN
03-03-2006, 12:55 PM
Taze ısırganotundan çok nefis börek yapılır,içerisine biraz da çökelek karıştırılır doğru fırına sıcak sıcak,yanında süzme yoğurtla ne de güzel gider.
Canım çekti ama temiz yerden toplanıp toplanmadığını bilemediğimden pek alamıyorum pazardan.
aslidost
04-04-2006, 03:31 PM
kakule hint mutfağında pilavlara, et yemeklerine ve sütlü tatlılara konuyor çayın yanı sıra. pilavlarda özellikle tavisye ederim, çok lezzetli oluyor.
esramng
04-14-2006, 05:41 PM
arkadaşlar evde bir baharat var ama ne olduğunu bilmiyorum.rengi kahveringi,toz şeklinde ve sanki karanfil gibi kokuyor.görünüşü kimyona benziyor sanki.her zamanki aktar maceralarımdan birinde aldım ama o kadar çok şeyin arasında ne olduğunu unuttum:)
sevda.mutlu
05-09-2006, 09:47 AM
merhaba

ben reyhanın ve fesleğen in nerelerde kullanıldığını öğrenmek istiyorum. zaman zaman karşıma çıkmışdı ama ben bulamam diye üzerinde durmamışdım. şimdi kurutulmuş reyhan buldum ama nelerede kullanıldığını bilmiyorum :oops:

selam ve sevgilerimle
esramng
05-09-2006, 03:20 PM
sevdacım fesleğen makarnaya ve domates çorbasına yada domatesli soslara çok yakışoyor.reyhanı da kayınvaldem fellah köftesine ya da zeytinyağlı dolmala kullanıyor.
seker_kiz
05-09-2006, 04:21 PM
Arkadaslar,

Feslegen ve reyhan ayni baharat degilmi? Benim bildigim turkiyede bu baharatin adi bolge bolge degisiyor. Yanlismi biliyorum??
esramng
05-09-2006, 04:30 PM
bende ikiside var ama ayrı şeyler,reyhan naneye benziyor daha çok fezleğen biraz daha açık bir yeşil kekik gibi
seker_kiz
05-09-2006, 04:31 PM
Arkadaslar bende nette arastirdim, duyrulur:

Yemeklik reyhan ile yemeklik felegen birbirine akraba bitkiler. Feslegen tamamiyla yesil yaprakli, reyhan ise yesil-bordo arasi. Rengi disinda salata, yemek ve soslarda ayni sonucu veriyor.
seker_kiz
05-09-2006, 04:42 PM
:)) Onemli degil canim.

Zaten baharatlarda 'illede bu yemege, şu baharat gerek' diye bi kural yoktur bence. Hepsi tamamen kendi agaz tadina baglidir;)) Ben cogu zaman yemekten kucuk bi tabak ayirip, yada artan yemeklerde arastirma yapiyorum hangi baharat guzel yakisir diye.
feyza34
05-23-2006, 09:13 PM
reyhansız bir hayat düşünemiyorum,hiç bilmeyen bir arkadaşım bende ilk kez köfte içinde yedi,adeta kendinden geçti,Fransız bir arkadaşım su böreğinin içinde yedi,ertesi gün böreğin içindeki parfüm neydi,lütfen fransızcasını ya da gerçeğini bana bul diye bize geldi,tüm et yemeklerinde,içli köftede,patates püresinde,böreklerde,pizzada,domatesli , salçalı çorbalarda asla vazgeçemeyeceğim tek şey reyhandır,mor renkli olanın tadı biraz daha acı gibidir ve kokusu da o kadar yoğun değildir ,onu kullanmam ama yeşil olan süper,süper..Reyhanı koklamak insana yaşam sevinci verirmiş
meva
05-23-2006, 11:01 PM
Sevgili feyza 34 reyhanın mor olanını biliyor ve kullanıyordumda yeşil olanını ilk senden öğreniyorum...Aktardanmı alıyorsun ve her mevsim yeşilini bulabiliyormusun?
canımcım
05-23-2006, 11:22 PM
reyhan dedıgınız feslegenmı?ben feslegenı cok kullanırım.bırde taze kekık arıyorum aktarlarda olurmu acaba ıstanbulda hangı yerlerde vardır bulursam gıdıp alıcamda :o
olricaysel
05-24-2006, 06:47 PM
sevgili saliha
reyhanla fesleğen aynı şey değil. feyza34 ün bahsettiği yeşil reyhanı ( o zamanlar moru var mıydı hatırlamıyorum ) ben çocukken nanenin iricesi diye kafamda şekillendirmiştim.gerçi şimdi naneler de irileşti ya. taze kekik ve morlu reyhanı ise dün bakırköydeki salı pazarında salatalık malzeme satan tezgahlarda gördüm. eminim diğer semt pazarlarında da bulunur.
feyza34
05-24-2006, 07:53 PM
mevacığım yazın Ağustos ayında tesadüfen semt pazarında görüp almıştım,bir defa da annem tazesine rastlamış, pazarcı Balıkesirden getirdiğini söylemiş ama İstanbulda fazla kimsenin bilmediğinden yakınmış, ben bulup aldığım zaman altın bulmuş kadar seviniyorum
eylültatlı
05-25-2006, 04:29 PM
kızlar size küçük bir sır vereyim. annemin dolmalarının üstüne yoktur. annem taze reyhanı dolmanın içine koyuyor müthiş bir lezzet. doğrayıpta tabii ki. her yiyen soruyor.
ZKoral
05-25-2006, 04:59 PM
meva cım,
İstanbul da çok fazla bilinmese de arada semt pazarlarında (feneryolunda rastlıyorum) rastlıyorum yeşil reyhana.. Tazesi de, kurusu da çok güzel olur ve mor reyhandan çok daha güzel bir koku ve lezzet verir.. İzmitte muhtemelen bulabilirsin, zira Sapanca da neredeyse her evde yeşil reyhan saksısı vardır.. Bizim yöresel yemeklerimizde kullanıldığı için annem reyhan saksılarını eksik etmez bahçeden.. Yolunuz Sapanca ya düşerse (izmit oldukça yakın) seralarda da bulma ihtimaliniz vardır sanıyorum..(muhtemelen izmitin semt pazarlarında da bulabilirsin) bu arada mevacım, yeşilreyhanın tazesini sadece yazın bulabiliyorsun.. ama kurutup istediğin zaman kullanabilirsin..
eylültatlı
05-25-2006, 05:08 PM
annem saksıda yetiştiriyor. yetiştirmesi çok zor bir bitki değilmiş.. bu akşam daha ayrıntılı öğrenirim sizin için
elifozsoylu
06-12-2006, 12:56 PM
arkadaslar ben taze zencefıl buldum metro markette ve hemen aldım bır corba kasıgı kadarını rendeleyıp3-4 bardak suyla 2-3 dakıka haslayıp sogutup ıcıyorum yag yakma ozellıgı varmıs ve vıruslerı bakterılerı olduruyor,grıp ıcın baska enfeksıyonlar ıcın bırebırmıs,ender sarac ta onerıyor yag yakımı ıcın
ben cayını almıstım hıc begenmedım,toz olanıyla yapılan cay da guzel olmuyor,kok zencefıl hep pasak ıcınde oluyor eskı falan kalmıs koklerı satıyor baharatcılar
bence sızler de alın ve mutlaka rendeleyıp dondurun,kısın haslayıp ıcmek bagısıklık sıstemı ıcın cok faydalı olacaktır
su ana kadar neden bu bıtkının tazesını almamısım dıye dusunuyorum,herkes tam zamanıyken alıp dondursun bence
ben tarımını bıle yapmayı dusunuyorum,saksıya aldıgım koklerdne 2 sını ekıcem bugun gıdıp yıne alıcam dondurmak ıcın
ulusal
07-06-2006, 08:04 AM
arkadaşlar pazardan reyhan almıştım bütün yeşilliklerime yaptığım gibi sularını kuruttuktan sonra ince ince kıyıp ağzı kapalı olarak kaselere koydum ama reyhan bozulmuş nasıl saklayabilirim
nehirsu
07-06-2006, 08:14 AM
reyhani yurtdisinda nasil aramamiz gerekiyor ne diye gecyior acaba bilen varmi sozluklerde felanda bulamadim
Yetur
07-06-2006, 08:21 AM
REYHAN ---FESLEĞEN
Arapca Raihan
Çince Lo le, Yu Xiang Cai, Yu-heung, Hun que
İngilizce Basilie, Sweet Basil
Fransızca Basilic, Basilic commun, Herbe royale
Almanca Basilikum, Basilienkraut, Königskraut
İsrail dilinde Reihan
Hintce Barbar, Tulsi*
Italyanca Basilico
Japonca Mebouki
Rusca Bazilik, Dushistiye vasil'ki, Dushki
İspanyolca Alabega, Alahaca, Albacar
Türkçe Reyhan, Feslegen
Pakistan dilinde Janglitulshi
nehirsu
07-06-2006, 08:25 AM
yeturcugum basilkum feslegen die geciyor cnm almancada ayni seymi gerci sende belirtmissin ama feslegen diye anlayamadim ben bu baharatin iki adimi var
Kızım_Aleynam
08-04-2006, 02:11 PM
Merhaba arkadaşlar bu yaz tatile gittiğimizde Balıkesirden defne yaprağı aldık ancak nerede nasıl kullanılır bilmiyorum... :oops:

Acaba sitemizde böyle bir bölüm açsak açıkcası ben çoğu baharatı bilemiyorum...en azından yemeklerimize yeni tatlar katmış oluruz..

Teşekkürler ve sevgiler


aaaa unutmadan defne yaprağını nerede ve nasıl kullanabilirim açıklarsanız sevinirim...
canımcım
08-04-2006, 02:33 PM
BEN DEFNE YAPRAGINI PILAV PISIRIRKEN KULLANIYRUMDEMLENIRKEN PILAVIN ALTINA DIKATLICE KOYUYORUM,BALIK VE TAVUKTA USTLERINE CIZIK ATIP CIZDIGIM YERDEN ARAYA SOKUYORUM DEFNEYI..AYRICA TOZ HALINE GETIRIP DOLMAYADA KULLANANLAR VARMIS...BEN DENEMEDIM DAHA..
aslidost
08-05-2006, 09:38 PM
fırında balık yapaeken de defne yaprağı kullanabilirsiniz. ben pilava koyuyorum. güveçe de çok yakışıyor.
bakiyeee
10-11-2006, 01:19 PM
Arkadaslar benim bi sorum daha var;dün marketten kişniş ve biberiye aldım,ama niye aldım bende bilmiyorum :shock: Daha önce hiç kullanmadım bu tür baharatlar,bunları hangi yemeklerde kullanabilirim?
Hangisi hangi yemeğe daha çok yakışır?
aslidost
10-11-2006, 02:13 PM
Biberiyeyi; balıkpişirirken ve sabah kahvaltısında doğradığın domatesin üstüne zeytinyağı ile ilave ederek kullanabilirsin. domatesli makarnaya yakışıyor. benim bir pirinçli havuç tarifim var onda da kullanıyorum. kekik gibi düşünülebilir.
Kişniş benim çok kullandığım bir baharat. Köfelerde, et yemeklerinde, yoğurtlu soslarda kullanılır. annemler (Kıbrıs da genel bir kullanım şeklidir) yeşil zeytini zeytinyağı ve kişniş tohumları ile servis ederler.
handany
10-11-2006, 11:27 PM
ben barbunya pişirirken de kullanıyorum defne yaprağını 1-2 tane ekliyorum güzel bir aroma katıyor.pilavda hiç denememiştim. merak ettim nasıl olacak acaba?ilk fırsatta deneyeceğim..herkese kolay gelsin..
Lily-Rose
11-05-2006, 01:05 PM
Merhaba, evimde bir suredir reyhan ve feslegen var ( baharat olarak ) ama acikcasi bunlar hangi hamur islerinde ya da yemeklerde kullanilir hic bilmiyorum. Bana bu konu da bilgi verirmisiniz? Birde bu baharatlarin kullanildigi bildiginiz tarifler varsa onlari da bilmek isterim. Simdiden tesekkurler, bu konuyu hangi baslik altinda yazacagimi bilemedim o yuzden buraya yaziyorum. Gelecek cevaplar icin simdiden tesekkurler
B@Nu GöKşİn
11-05-2006, 01:46 PM
reyhan ı ben içli köfte yaparken bulgur pilavında tarhana çorbasının içine kısırda yoğurt çorbasına nane ile birlikte reyhan koyun nefis oluyor.
fesleğen i ise makarna soslarına ekliyorum ekmek yaparken bazen kullanıyorum çorbalarda salata soslarında sarımsaklı yoğurda ekleyip kızartmaların üzerine döküyorum
Batın Civan
11-05-2006, 01:48 PM
merhaba lily-rose!bugüne dek bende hiç bahsettiğin bu otlardan kullanmadım yemeklerimde..geçen tanıdığım biri bahçesinde yetiştirdiği herşeyden getirmiş bana..içlerinde reyhan otuda vardı..o da fesleğen gibi kokuyor..salatalarda özelliklede et yemeklerinde kullanıldığını söyledi bana ama henüz denemedim..kurutuyorum şimdi..size gelen cevaplara göre değerlendiririm..hatta ben birde DEFNE YAPRAĞININ nerelerde kullanıldığını bilmiyorum..sadece yanılmıyorsam oda pilavda filan kullanılıyormuş..
B@Nu GöKşİn
11-05-2006, 01:52 PM
defne yaprağı makarna soslarında ,et yemeklerinin sosunda ,balık yemeklerinde
genelde soslarda kullanılıyor
sos veya yemek pişince içinden alın atın yaprağı yenmiyor kokusu çğkana kadar kullanılıyor
Batın Civan
11-05-2006, 02:49 PM
Banu hn.cevabınız için teşekkür ederim..balık yemeklerinde yazmışsınız..bu akşam ki menümde fırında palamut varda.fırında deneyeceğim defne yaprağını..fırında yanmaz değil mi?
B@Nu GöKşİn
11-05-2006, 03:48 PM
balık buğlaması ise yanmaz
ızgara ise yanar kokusunun tadını almak istiyorsan sulu yemeklerde daha etkin olur
kolay gelsin
handany
11-06-2006, 01:01 PM
ben reyhanı zeytınyaglı dolmalarda kullanıyorum nane eklemıyorum içine pişirirkende tane sumağı haşlayıp suyuyla pişiriyorum tavsıye ederım.. birde etli lahana sarmasında reyhan kullanıyorum onu da bulgurla yapıyorum..herkese iyi haftalar kolay gelsin....
doga_naz
11-14-2006, 02:17 PM
arkadaşlar defne yaprağı nerede satılıyor bir bilgim yok????aktarlardamı acaba?marketlerde manavda hiç rastlamadım.
canikom
11-14-2006, 07:48 PM
ben aktardan alıyorum doğacm
aron
12-01-2006, 08:20 AM
arkadaşlar bende haşhaş var. Ama toz şeklinde değil, macun gibi kıvamı var. Nasıl kullanıldığını bilmiyorum. Bunu nasıl değerlendirebilirim acaba?
nehirsu
12-01-2006, 09:42 AM
yeni kullanmaya basladigim feslegen makarna ve pizzaya cok yakisiyor bilginiz olsun.ozellikle feslegen ve kekik domatesin oldugu heryerde kullanilmali bence..bendede bolca zencefil ve safran var turkiyeden almisim ama ne icin aldigimi sormayin nerelerde ve nasil kullanabilirim:-))))))
nehirsu
12-01-2006, 09:55 AM
arkadaslar ben taze zencefıl buldum metro markette ve hemen aldım bır corba kasıgı kadarını rendeleyıp3-4 bardak suyla 2-3 dakıka haslayıp sogutup ıcıyorum yag yakma ozellıgı varmıs ve vıruslerı bakterılerı olduruyor,grıp ıcın baska enfeksıyonlar ıcın bırebırmıs,ender sarac ta onerıyor yag yakımı ıcın
ben cayını almıstım hıc begenmedım,toz olanıyla yapılan cay da guzel olmuyor,kok zencefıl hep pasak ıcınde oluyor eskı falan kalmıs koklerı satıyor baharatcılar
bence sızler de alın ve mutlaka rendeleyıp dondurun,kısın haslayıp ıcmek bagısıklık sıstemı ıcın cok faydalı olacaktır
su ana kadar neden bu bıtkının tazesını almamısım dıye dusunuyorum,herkes tam zamanıyken alıp dondursun bence
ben tarımını bıle yapmayı dusunuyorum,saksıya aldıgım koklerdne 2 sını ekıcem bugun gıdıp yıne alıcam dondurmak ıcın

elif bu tazesi dedigin zencefil sebze gibi degilmi bircok cikintisi var ve kök sebze yurtdisinda ingwer olarak aradim markette onu gosterdiler tozuda oluyo bunun dedikleri icin kafam karisti rende yaparken kabugunu soyuyormusun ben 3 yasindaki kizima kaynatiop vermeyi dusunuyorum bogazlari icin iki gundur ariyorum tozunu bulamadim ayrintili anlatirmisin
gulanne
12-01-2006, 10:11 AM
arkadaşlar mantının üsnüne hiç karabiber,maydanoz nane veya isot dökerek denediniz mi harika oluyor.
aslidost
12-01-2006, 02:29 PM
zencefil (ginger) kök halindedir, toprak altında yetişir, kuru kök halinde veya toz halinde de satılır aktarlarda. tazesinin kabuğunu kazıdıktan sonra kullanabilirsiniz. aynı havuç kazır gibi. tazesi İstanbul da metro ve bazı migroslarda var. et ve tavuk yemeklerinde çok iyi gider. çin yemeklerinde sıkça kullanılır, Hint mutfağının vazgeçilmez baharatıdır. toz halini balla karıştırıp yerseniz öksürüğe çok iyi gelir, tecrübe ile sabittir.
aron
12-01-2006, 02:42 PM
arkadaşlar bende haşhaş var. Ama toz şeklinde değil, macun gibi kıvamı var. Nasıl kullanıldığını bilmiyorum. Bunu nasıl değerlendirebilirim acaba?



Bu haşhaşla ne yapabileceğimi bilen yok mu :roll:
akdeniz
12-01-2006, 02:49 PM
arkadaşlar bende haşhaş var. Ama toz şeklinde değil, macun gibi kıvamı var. Nasıl kullanıldığını bilmiyorum. Bunu nasıl değerlendirebilirim acaba?



Bu haşhaşla ne yapabileceğimi bilen yok mu :roll:

http://tarifdefteri.com/phpBB2/viewtopic.php?t=1145&highlight=ha%FEha%FE


Bu linkteki Yetur'un tarifini deneyebilirsin ben yaptım çok güzel olmuştu Haşhaşlı Cevizli Ekmek (http://img291.imageshack.us/my.php?image=hashaslg7.jpg) ..Kolay gelsin.
fbor
12-01-2006, 05:18 PM
Sevgili aron, bu haşhaşı sıvıyağla sulu bir kıvama getir. Ekmek fırınından alacağın veya kendi yaptığın herhangi bir mayalı hamuru küçük bezelere böl. Bu bezeleri neskafe tabağı büyüklüğünde elinle aç, üzerine haşhaşlı karışımdan bolca sür,rulo yap. oluşturduğun bu çubuğu iki ucundan tutup şeker kıvırır gibi ters taraflara çevir, sonra da yılan gibi sar (tabirimi mazur gör, anlatabilmek için başka ifade bulamadım). Tepsiye döşeyip üzerine yumurta sarısı sür, fırınla. Çok güzel açmalar oluyor.
aron
12-04-2006, 09:52 AM
Teşekkür ederim arkadaşlar. Bu hafta sonu deneyeceğim bu tarifleri.
PAROL
12-04-2006, 03:09 PM
Yemeklere eklenen sebze tozlarının bir zararı varmıdır acaba :?: tuzot vb.
şu anda bunlardan kullanıyorum ve yemeklerime güzel bi lezzet veriyor ama evde 1,5 yaşında kızım var ve eğer zararı varsa kullanmayı bırakıcam(bulyonları bu sebeple bıraktım)Bilgisi olan varsa sevinirim :roll:
HIRSIZ-POLIS
12-04-2006, 03:42 PM
bildigim kadariyle tuzotta baharatlar var, yani zaten kullandigimiz baharatlarin karisimi.
Semra-Eslem
02-20-2007, 12:19 AM
Benim Bayburtlu cok sevdigim bir teyzem var... onlarda DARGUN adinda bir baharat var, tadi cok nefis... ama her seferinde ondan isteyemiyorum.... nerde bulabilecegimi veya almancasini bilen var mi?? sanirim bu baharati Bayburtlular cok kullaniyorlar... yardimci olabilirseniz cok sevinirim...
Yesil 31
02-20-2007, 12:34 AM
Semracigim bende bir kez tatmistim Dargunu bir bayburtlu arkadasda corbanin üzerine.
O zaman bende sormustum nedi diye >Dargun bir cesit ot mus > !!!!!!!!!!
Semra-Eslem
02-20-2007, 09:20 PM
yesilcim bu otu nerde bulabiliim bir bilgin var mi acaba
Yesil 31
02-20-2007, 09:27 PM
Semracim, buralarda bulabilecegini sanmiyorum. Ben arkadasima bir sorayim fazladan varsa veya giden varsa istetirim. Adresine istersen ulastiririm sana ?
hosseda
02-20-2007, 10:21 PM
Arkadaslar peki bu dargun otunun tadi, bilindik herhengi bir otun tadina benziyor mu?
Semra-Eslem
02-20-2007, 10:57 PM
:) cok tesekkür ederim Yesilcim... cok iyisin :) benim Bayburtlu teyzemde veriyor bana sagolsun... ama ben kendim bulup almak istiyorum... her zaman istenmiyor ki :)
yine de cok tesekkür ederim... :)

hosseda, tadi cok güzel, sanki tatli gibi kokuyor ama baska bir baharata benzetemiyorum.... cok güzel bir baharat....
B@Nu GöKşİn
02-20-2007, 11:01 PM
dargun.. tarhun otumu acaba bende tarhun otu var isimmi değisik ...
Semra-Eslem
02-20-2007, 11:02 PM
bilmiyorum sevgili banu, bana dargun demislerdi....
Semra-Eslem
02-20-2007, 11:03 PM
google de tarhun resmine baktim, darguna benzemiyor degil yani
hosseda
02-20-2007, 11:04 PM
Tarhun otu bizim pazarda satiliyor galiba. Su amonyak gibi olan o degil miydi?
Yoo hatirladim o tahrin galiba di mi?
B@Nu GöKşİn
02-20-2007, 11:11 PM
tarhun otu kurutulmus olarak aldım salatalara kullanmak için
bide internetten baktım kafam karıstı assağdaki yazı arayıp bulduğum bilgiler

tarhun
Özellikle yeşil ve domatesli salatalara hoş bir lezzet katar. Çeşitli soslarda kullanılır. Güzel kokusuyla tuz, biber ve sirkenin yerini tutar.

http://www.istanbulbaharat.com/baharat/album20/tarhun?full=1
Semra-Eslem
02-20-2007, 11:12 PM
arkadaslar ben en iyisi yarin resmini cekip buraya ekleyeyim... insallah bilen olur :(
Semra-Eslem
02-20-2007, 11:16 PM
aaaa.. cok tesekkürler Banu... türkce isimde hem dargun hemde tarhun yaziyor, demekki ayni baharttan bahsediyormusuz :)

evet evet, almancasini da buldum :) Estragon.... cok cok tesekkür ederim banu...:)
hosseda
02-20-2007, 11:29 PM
Salatalarda cok islevsel oyleyse, evde bulundurmak lazim :-)
suyesili
02-21-2007, 10:32 AM
tarhunu yillardir et,balik,tavuk marinelerinde kullanirim lezzetli bir aromsi oluyor,evet bir ot ama aromasi anason gibi keskindir .patates salatasinada cok yakistiriyorum zeytinyaginizin icine tarhun atarak tatlandirip salatalarinizdada kullanabilirsiniz
suledemir46
02-21-2007, 11:16 AM
merhaba

ben reyhanın ve fesleğen in nerelerde kullanıldığını öğrenmek istiyorum. zaman zaman karşıma çıkmışdı ama ben bulamam diye üzerinde durmamışdım. şimdi kurutulmuş reyhan buldum ama nelerede kullanıldığını bilmiyorum :oops:

selam ve sevgilerimle

Patates kavurması , kısır , mercimek köftesi .
Ben bunlarda kullanıyorum,çok seviyorum.
Yeşili salatalarda süper olur taze nane ile.
ulusal
02-21-2007, 11:31 AM
Yeşil salatada reyhan nane ve dereotu gerçekten çok güzel oluyor
B@Nu GöKşİn
02-21-2007, 11:39 AM
reyhan
içli köfteye çok yakısıyor , yayla çorbasınada ben badem çorbasınada koyuyorum ...
:)
eye
02-22-2007, 11:29 AM
Merhaba arkadaşlar. Eşim marketten kekik suyu almış. Bunu nerelerde kullanabilirim? Kekik yerine kullanılır mı? Ölçüsü nedir? bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
hosseda
02-22-2007, 05:51 PM
Sakin ha Eye kekik yerine falan kullanma. Bildigim kadariyla o bir yerde kullanilmiyor, sifali oldugu icin iciliyor.
Tadina bakarsan anlarsin zaten neden kullanilamayacagini :-)
Su gibi seffaf degil mi? Bi karisiklik olmasin.
eye
02-22-2007, 10:16 PM
Çok teşekkürler Hoşseda . İnan açıp kullanmaya niyet etmiştim iyi ki uyardın. Demek ki bilmediğin şeyi almayacaksın, almışsan bir bilene soracaksın. Su gibi şeffaf dediğin gibi.
aNnEcİk
02-23-2007, 12:54 AM
tüm yazılanları okudum ve okadar soru varki ve hepsine cevapta verilmiş farklı yerlerde
BİZ REYHANI (kuru ve mor) PATATES YEMEKLERİNDE VE LAHANA YEMEKLERİNDE BİLHASSA ZYT. ETLİ DOLMALARDA KULLANIRIZ ben çok severim :lol: ama tazesinide çok merak ettim bulabilirsem saksı halinde seralardan alıcam

VE KÖRİYLE İLGİLİ BİLGİLERE BAKIYORDUMKİ :? PAKETİNİN ARKASINDA NERELERDE KULLANILACAĞINI YAZIYORMUŞ :oops: :lol:
ama olsun yeni birşey öğrendim taze reyhan ve dargun,tarhun otunu

semra ve banu gökşin bu tarhun nerelerde kullanılıyor ve semra resmini bekliyorum

ayrıca şu zencefil ve kakuleyi hem denemek istiyorum hemde çekiniyorum :roll: malesef damak tadım çok hassastır :wink:
B@Nu GöKşİn
02-23-2007, 01:21 AM
semra ve banu gökşin bu tarhun nerelerde kullanılıyor ve semra resmini bekliyorum

ayrıca şu zencefil ve kakuleyi hem denemek istiyorum hemde çekiniyorum malesef damak tadım çok hassastır


canım tarhunu ben salata sosları ile karıstırıp kullandım kısır vb. soslarınada ekliyorum guzel oluyor
zer-ncefil ve kakule ben keklerde kullanıyorum pilavda sutlu tatlılarda kakule cok yakısıyor.
benim kek tarıfim var bak orada kakule tozu karanfil 1 cay kasığı zencefilde ekliyebilrsin çok nefis bir kek tir.
http://tarifdefteri.com/phpBB2/viewtopic.php?t=6793&highlight=karanfil
kolay gelsin
aNnEcİk
02-23-2007, 09:18 PM
teşekkür ederim banu abla baharatları aliim inş. enkısa zamanda yapıcam çok merak ettim :lol:

eklemeyi un unutmuşum

KÖRİ'NİN KULLANIM ALANLARI:Et,tavuk,pilav,yumurta,balık ve etli sebze yemeklerinde kullanılır
ezgideniz
02-24-2007, 09:07 AM
arkadaslar işte size süper bir yesil salata sosu ben hasladıgım karnabahar ve brokolidede kullanıyorum ozaman biraz dövülmüş sarmısak ekliyorum
limon suyu tuz ve biraz sirkeyi kasıkla kücük bir kasede cırpıyoruz icerisine zeytinyagı kücücük bir tutam nane kekik feslegen ve reyhan ekliyorum karıstırıp salatamızda kullanıyoruz.
ben reyhanı dal olarak cicekciden almıstım yazın ve bahceye diktim ozaman taze olarak salataya koyuyordum.daha sonra yapraklarını kurutup kendi baharatımı elde ettim. reyhan dolmalaradacok yakısır. feslegeni domatesli soslarınızda mutaka kullanın
suledemir46
03-04-2007, 11:23 AM
Acaba baharatlar için Ayrı bir başlık açılıp herbir baharat için alt başlıklar açılsa daha iyi olmazmıydı.6 sayfayı inceleyip aradığın baharatı bulmak baya zor oluyor:)
Mahlep kurabiyelerde mi kullanılır sadece?
Amonyaklı pastada kullanılan amonyak kabartma tozu gibi hertürlü şeye kour mu?
Kişniş konuşulmuş muydu?Beyaz Gelincik'te (dizi) pilava konduğunu duymuştum.
nuru dilara
02-10-2008, 07:57 PM
sevgili eye kekik suyunu sormuşsun
biz kekik suyunu evden hiç eksik etmeyiz. şifa niyetine...grip olcağımızı hissettiğimiz an boğazlarımız ağrıdığında da hemen bir çay bardağının dörtte biri kadar kekil suyu koyar üzerinede çay bardağının yarısına çıkana kadar su ilave edip onunla gargara yapıyoruz ve bir iki yudumunu da içiyoruz...Allahın izniyle şifa oluyor...denemenizi tavsiye ederim...bu arada gerçek şifa veren Allah'tır...SAĞLICAKLA KALIN...
eye
02-10-2008, 08:49 PM
Sevgili Nuru Dilara cevabınız için çok teşekkür ederim. Kekik suyu evde açılmadan duruyor. Sanırım alalı 1 yılı da geçti. Üzerinde üretim ve son kullanma tarihi yok. Bozulmuş mudur acaba?
nuru dilara
02-11-2008, 06:15 PM
eyecim hiç açmadan buzdolabında beklettiysen bozulma durumu olmaz biz aldığımızı rahat iki yıl kadar kullanıyoruz.ben babamlara sorup sana tekrar bilgi veririm inşeallah...
haminne
02-11-2008, 06:32 PM
merhaba egem zencefil ile reçel yapabilirsin ben tarifi oktay ustadan aldım hem de çok sağlıklı

ZENCEFİL REÇELİ:
500 gr. zencefil
2 su b. su
4 su b. tozşeker
1 limon
HAZIRLANIŞI:
Kabukları soyulmuş zencefilleri küp şeklinde
kesin.Tencereye zencefilleri alın.
Üzerine 2 su bardağı suyu ilave edip yarı kıvamda pişirin.
Yarı kıvamda pişen zencefillerin üzerine 4 su bardağı
toz şekeri ilave edin.
Daha sonra üzerine limon ekeleyin.
Hazırladığınız zencefil reçellerini kavonozlara boşaltın.
REZENE
02-11-2008, 09:58 PM
merhaba arkadaslar..
marketten taze zencefil aldim. bazi tavuk yemeklerine kullanilmasi disinda nasil kullanabilecegimi bilmiyorum. paylasacaginiz tarifler varsa cok sevinirim.
birde zencefili nasil koruyabilirim??
sevgiler..

hanife
Lahana turşusunun içine 2-3 tane taze zencefil koyabilirsin.(Ender Saraç`tan duymuştum.)
hayat serpil
02-12-2008, 11:20 AM
ben zencefili kuru çekilmiş olarak aktardan alıyorum
ve keklerde vazgeçilmezim mutlaka kullanırım
çok güzek oluyor
ben buzdolabında saklıyorum
haminne
03-09-2008, 08:59 PM
merhaba kedicik muskatı rendenin ince tarafıyla rendeleyebilirsin ispanağa çok yakışıyor yalnız idareli kullan yoksa yemeğinin tadını bozarsın
lacuna
04-01-2008, 03:40 PM
Sevgili Nuru Dilara cevabınız için çok teşekkür ederim. Kekik suyu evde açılmadan duruyor. Sanırım alalı 1 yılı da geçti. Üzerinde üretim ve son kullanma tarihi yok. Bozulmuş mudur acaba?

Kekik suyu özellikle karın ağrısı - ishalde çok işe yarıyor. Bizim evde de hep damıtılmış çok keskin kekik suyu bulunurdu. Ondan bir iki yudum (zaten çocuklara çok içirmek mümkün olmuyor) sade ya da biraz suyla karıştırıp içince, daha içer içmez karın ağrısı etkilediğini hissediyor insan.
xaçelyax
08-28-2008, 12:51 PM
kişniş kısıra çok yakışıyor arkadaşlar
sofrasenligi
08-28-2008, 01:22 PM
Ben kişnişin adını duymuştum ama ne koklamıştım, ne de tatmıştım. Geçen hafta yurtdışından gelen bir misafirim diyarbakır usulü içli köfte yaptı bizde. Ben de öğrenmeye çalıştım. işin sırrı içine de dışına de azıcık kişniş koymaktaymış. Yerken hiç kokusu da tadı da gelmedi ve rahatsız etmedi. İçinde kişniş olduğunu bilmesem varlığını anlamazdım.

Kişnişi tohum olarak aldık. Aynı beyaz karabiber gibi top halinde. O haliyle pek kokusu yok. Rondoda çekip elekten geçirip kullandık. Etrafa lavanta çiçeğine benzer çok güzel bir koku yayıldı. Kesinlikle acı veya yakıcı değil. O kadar güzel kokuyor ki, kişniş parfümü olsa alırım:)
Dediğim gibi yemeğe tadını çok vermedi ama lezzet kattı.
Artık öğrendiğime göre yemeklere katarak lezzet denemeleri yapmaktan kimse beni alıkoyamaz.
Denemenizi tavsiye ederim.
Sevgiler
neslifiliz
08-28-2008, 02:24 PM
ben Kişnişin Adını Duymuştum Ama Ne Koklamıştım, Ne De Tatmıştım. Geçen Hafta Yurtdışından Gelen Bir Misafirim Diyarbakır Usulü Içli Köfte Yaptı Bizde. Ben De öğrenmeye çalıştım. Işin Sırrı Içine De Dışına De Azıcık Kişniş Koymaktaymış. Yerken Hiç Kokusu Da Tadı Da Gelmedi Ve Rahatsız Etmedi. Içinde Kişniş Olduğunu Bilmesem Varlığını Anlamazdım.

Kişnişi Tohum Olarak Aldık. Aynı Beyaz Karabiber Gibi Top Halinde. O Haliyle Pek Kokusu Yok. Rondoda çekip Elekten Geçirip Kullandık. Etrafa Lavanta çiçeğine Benzer çok Güzel Bir Koku Yayıldı. Kesinlikle Acı Veya Yakıcı Değil. O Kadar Güzel Kokuyor Ki, Kişniş Parfümü Olsa Alırım:)
Dediğim Gibi Yemeğe Tadını çok Vermedi Ama Lezzet Kattı.
Artık öğrendiğime Göre Yemeklere Katarak Lezzet Denemeleri Yapmaktan Kimse Beni Alıkoyamaz.
Denemenizi Tavsiye Ederim.
Sevgiler
Canim Bende Merak Ettim Simdi Deneyecegim. Cok Mersi Bizimle Paylatigin Icin
sofrasenligi
08-28-2008, 02:26 PM
Rica ederim. Paylaşmak için buradayız.
Sevgiler.
HIRSIZ-POLIS
08-28-2008, 09:48 PM
Sofrasenligi kisnis tozunun tadi taze kisnisten farkli mi oluyor? Kisnis tozu hic kullanmadim ama bir defa taze kisnis'i maydanoz sanmistim ve yaptigim salatayi cop'e atmak zorunda kaldim, sabun gibi bir tadi var, cok garip geldi bana.
medura
08-28-2008, 10:58 PM
kişniş maydanozgillerdenmiş ama, yaklaşmışsın, vikipedi'de yazıyordu.
-yanlış hatırlamıyorsam eğer- eskiden nikah şekerlerinin içine koyulan renkli küçük toplar vardı, onlar kişniş mi? Değişik bir aroması vardı, hatırlamışsınızdır, pastel renklere boyanırdı, badem şekerine eşlik ederlerdi.
sofrasenligi
08-28-2008, 11:13 PM
Dediğim gibi kişnişle yeni tanıştım ve malesef tazesini hiç bilmiyorum. Nikah şekerlerine konan küçük topları hatırlayamadım ama dediğim gibi karabiber tanesi boyutunda güz yaprağı sarısı renginde minik toplar şeklinde tohumları. Kokusu da lavantaya benziyor. Sabun gibi kokuyor derken bunu kastettiniz herhalde. İlk kokladığımda böyle kokacaksa içli köfte değişik bir tarz olacak diye düşünmüştüm ama pişince kokudan eser kalmadı.
Umarım kişnişi tanıyan bir arkadaş bize daha çok yardımcı olabilecektir.
Sevgiler.
medura
08-28-2008, 11:18 PM
google'da kişniş yazınca ilk çıkan 4 link tanıtıyor. ekşisözlük dahil : )
spicy
08-29-2008, 04:24 AM
kisnisin taze (cilantro) ve tohum (coriander) hali birbirinden cok farkli tadlara sahip. cilantro maydonozun biraz daha acik renklisi ve pek bi mayhos tatlisi gibi dusunulebilir : ) ozellikle guney amerikalilar kisnisin tazesini salatalarinda, dip soslarinda cok kullaniyorlar. ben ilk tattigimda hemen alisamamistim ama simdi kisnissiz bir guacomole dusunemiyorum : )

tohum halini de toz haline getirmeden sadece ezip etlerin marine sosuna katip sonra tadini verince butun halinde cikarmak mumkun.
medura
08-29-2008, 06:00 AM
spicy, bu tam senin başlığın anladığım kadarıyla : )
isminin manasını da yeni öğrendim ve de Amerika'da olduğunu da...
spicy
08-29-2008, 06:06 AM
spicy, bu tam senin başlığın anladığım kadarıyla : )
isminin manasını da yeni öğrendim ve de Amerika'da olduğunu da...

hehe, ben bi onceki mesaji yazarken aradaki benzerligi hic dusunmemistim ama cok severim yeni baharatlar denemeyi. : )
HIRSIZ-POLIS
08-29-2008, 08:52 AM
Evet benim bahsettigimde coriander, ozellikle Faslilar cok kullaniyor burda, onu da sonradan ogrendim, maydanoz maceramdan sonra, bir defa da falafel'e konan bir salatanin icinde denk geldi, inanin zor yedim. Pismis olarak mi kullaniliyor Spicy senin bahsettiginde, cig olarak gercekten cok garip, asla alisamayacagim bir tadi var, diyorum ya sabun yiyormus gibi oldum sanki.
spicy
08-29-2008, 03:45 PM
Evet benim bahsettigimde coriander, ozellikle Faslilar cok kullaniyor burda, onu da sonradan ogrendim, maydanoz maceramdan sonra, bir defa da falafel'e konan bir salatanin icinde denk geldi, inanin zor yedim. Pismis olarak mi kullaniliyor Spicy senin bahsettiginde, cig olarak gercekten cok garip, asla alisamayacagim bir tadi var, diyorum ya sabun yiyormus gibi oldum sanki.

merhaba hirsiz-polis,

bahsettigin maydonoza benzeyense eger yani taze kisnis, o cilantro ve evet genelde cig tuketiliyor. gercekten de ilk basta cok garip geliyor tadi : ) zaten oyle maydonoz gibi herseye de yakismiyor ama dogru tarifi bulunca alismasi o kadar da zor degil. mesela avocado salatalarinda fena olmuyor. acikcasi falafelde denemedim cilantroyu ama dedigin gibi yakismamis da olabilir.

esim de bekarken arkadaslariyla bi market alisverisi esnasinda maydonoz sanip almis cilantroyu sonra da salatayla kofteye koymuslar. maydonoz tadi bekleyip de mayhos bi tatla karsilasinca onlar da yiyememisler. ama simdi esim de avocadoyla olunca begenerek yiyor. sanirim erzurum taraflarinda corbasi yapiliyormus ama nasil oluyor bilmiyorum.
bemol
08-30-2008, 03:35 AM
Muskat'i patates puresinde kullanabilirsiniz, Et yemekleri yanina cok yakisir.

Keza kisnis bircok et yemegine girer olculu miktarda.. Et marinelerinde kullanabilirsiniz diger baharatlarla birlikte..

Ayrica kisnis koyarak pisirilen kekler de var. Ornegin limonlu kekin veya havuclu kekin icine cok yakisir. Yanisira bazi baharatli keklerin icine yine diger baharatlarla beraber kullanabilirsiniz.

Soguk servis edilen makarnalarin icine kullanabilirsiniz. Makarna salatasi vs.
Gökce
08-31-2008, 05:13 PM
herkese hayırlı ramazanlar.
tüm yazılanları okuyamadım ama bilenler varsa yardım istiyorum.bebeğim 10 günlük oldu.ama gaz sıkıntısı başladı bir kaç gündür.bunun için ne içsem hangi baharatlar iyi gelir ve neler sütü arttırır diye sormak istiyorum.umarım konuyla ilgili bilgisi olan bir çok kişi vardır::))
sofrasenligi
08-31-2008, 05:21 PM
Merhaba Gökçe, Allah Analı Babalı büyütsün inşallah. Benim bebeğim yok ama biraz bilgim var. Hint cevizi de denen muskatı ince rendeleyip anne sütüne karıştırıp verince bebeğin gazını aldığını ve hiç bir yan etkisi olmadığını biliyorum.
Ayrıca rezene çayının da bebekler için özel paketlerde satılanı var.
Gaz için sen de rezene çayı içebilirsin. Ayrıca bebeklerin ayak tabanlarına badem yağıyla masaj yapıldığında gazı aldığını duymuştum.
Sütünün artması için bol bol sıvı tüketmen gerektiğini biliyorum. Benden bu kadar, umarım forumdaki anneler daha iyi yardımcı olabilirler. Kolay gelsin.
Güle güle büyüt.
Sevgiler.
Arzu Unterberger
08-31-2008, 05:33 PM
Sevgili Gökce, menüler bölümünde "emzikli anneler neler yiyorsunuz?" basligi altindakilere bir bakin isterseniz. Orada da tavsiyler vardi hatirladigim kadariyla. Allah bagislasin, kolay gelsin.
bemol
09-01-2008, 04:48 AM
herkese hayırlı ramazanlar.
tüm yazılanları okuyamadım ama bilenler varsa yardım istiyorum.bebeğim 10 günlük oldu.ama gaz sıkıntısı başladı bir kaç gündür.bunun için ne içsem hangi baharatlar iyi gelir ve neler sütü arttırır diye sormak istiyorum.umarım konuyla ilgili bilgisi olan bir çok kişi vardır::))

Gokce en iyi yontem eski anane yontemi, tavsiye ederim hem gazini rahat cikaracak hem de misil misil uyuyacak gaz sancisi olmadigi icin..

Anasonu aktardan al, yarim cay bardagi cok iyi kaynamis iyi cins icme suyunun icine bebegin kucuk oldugu icin bir cay kasigi kadar koy iyice demlensin. Sonra bunu bir tulbentten suzdur ki taneler karismasin, ilit vucut isisi ayarinda emzirdikten veya mamasini yedikten sonra ver. Asla ac karnina degil.. Ictikten sonra usulca kaldir kucagina al arkasini elinle yukaridan asagi olacak sekilde sivazla, gazini cikaracaktir kolaylikla..

Eger emiyorsa emzirirken dikkat et memeyi iyice kavramasini sagla ki, hava yutmasin emerken bu da gaz yapar.

Sana dusen gorevse, baharattan uzak durmak, sen ne kadar baharat agirlikli yersen bebeginde o kadar gaz olusacaktir.

Sutu arttirmak icin en gecerli yol arpa iceren urunler ve iceceklerdir. Bira bunun icin en elverislisi yurtdisinda gunde bir teneke kutu bira doktorlar tarafindan oneriliyor ama icmem dersen arpa agirlikli iceceklere yonel.. Hemen arttigini goreceksin.
Gökce
09-01-2008, 09:11 AM
herkese çok teşekkürler.eminim ki hepsini teker teker deneyeceğim.artık hangisi en çok işimize yararsa o yönteme devam ederiz.mesajı yanlış yere yazmışım evet.aslında emziren anneler neler yiyorsunuz başlığıın altına yazacaktım ama aceleden nereye yazdığımı farktmemişim kusura bakmayın.

Hiç yorum yok: